Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Groningen Mercado

41 apartman dairesinden oluşan Mercado, Groningen'in şehir merkezine yeni bir soluk getiriyor.

Mercado’nun tamamlanması ve Rode Weeshuisstraat’ın yeni dönüşümüyle, Groningen şehir merkezinin kuzey tarafı yepyeni bir canlanma yaşıyor. Bina, yanında bulunan Stalplein ile birlikte, yayalara ve karşılaşmalara yönelik bir kentsel dönüşüm yaklaşımını temsil ediyor.

Mercado’nun ve Rode Weeshuisstraat’ın kentsel tasarım planları, mimarlık ofisleri De Zwarte Hond ve Loer Architecten tarafından  hazırlanmış.

Yeni kentsel gelişim planında Rode Weeshuisstraat artık Grote Markt’ın arka yüzü olmaktan çıkıp, şehir merkezinin kuzey tarafının ön karşılama yüzü haline geliyor. Ayrıca araç girişi kaldırılarak, eski bir mağaza deposunun yerini alan Mercado, daha yoğun bir alana sahip yeni bir kent meydanı için alan yaratıyor. Caddenin dönüştürülmesi, yeni meydanla birlikte bir buluşma yeri oluşturan 6 metre yüksekliğinde şeffaf bir kaide ile birleştiriliyor.

Mercado, ölçek açısından bakıldığında da Grote Markt ile Rode Weeshuisstraat arasındaki bağlantıyı oluşturuyor. Grote Markt üzerinde, Rode Weeshuisstraat’ın kuzey tarafındakilerden daha büyük ölçekli binalar yer alıyor. Mercado bu farklı ölçekleri, yerine göre yükselip alçalarak aşamalı bir şekilde birleştiriyor. Böylelikle, kendi kimliğinden ödün vermeksizin şehir merkezi ölçeğine uyum sağlayan bir yapı ortaya çıkıyor.

Mercado’nun cephesi, seramik üreticisi NBK ve cephe yapımcısı Bijlbouw ile yakın işbirliği içinde çalışılarak, en uygun seramik çeşidi ile kaplanmış. Bu cephe kaplaması sayesinde, bina her mevsim farklı bir renge bürünüyor ve Groningen’in tarihi ve savaş sonrası mimari zenginliğine atıfta bulunacak sanatsal bir dokunuş katıyor. Grote Markt’ın yeniden dönüşümü, cam, prekast beton ve doğal taş ile karakterize edilmiş bir mimariye sahipken, Weeshuis ise süslemeleri ve pastel tonlardaki alçı cepheleriyle dikkat çekiyor. Bej renkli kili ve yarı şeffaf sırıyla Mercado, hem pastel Weeshuis hem de savaş sonrası dönemin taş benzeri malzemeleriyle iyi bir uyum sağlıyor.

Bu Ayın Bülteninden

MARWA 2
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Marwa al Sabouni

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof.Dr. Celal Abdi Güzer'in bu ayki konuğu ِِArabic Gate for Architectural News’in kurucu ortağı Marwa al Sabouni oldu.

İncele Angle Right
78405 Preview Low 2303 3 78405 Sc V2com
Proje

Can Santacilia

OHLAB tarafından tasarlanan Can Santalica 3.300 m² büyüklüğünde 15 apartman ve ortak alanlardan oluşuyor.

İncele Angle Right
77977 Preview Low 3045 3 77977 Sc V2com
Proje

EOS

Varna’da STARH tarafından tasarlanan konut projesi.

İncele Angle Right
11 Nest Namo I29 LR
Proje

Buitenverblijf Nest

i29 ve Namo Architecture, Arnhem'deki ormanlık alana uyum sağlaması amaçlanan bu tatil evini tasarlarken kuş evlerini ve yuvalarını referans almış.

İncele Angle Right